Ποδηλατικός Όμιλος Λάρνακας

Πάμε για ορθοπεταλιές;

Η συνέντευξη με τον Πανίκο Χατζηπαντελή και τον Δώρο Μυλωνά, ήταν αρκετή για να μας πείσει πως ο Ποδηλατικός Όμιλος Λάρνακας είναι από τις πιο όμορφες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στην πόλη του Ζήνωνα. Το δε ήθος και χαρακτήρας των δυο, μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε μέλη της δικιάς τους ομάδας, του δικού τους ομίλου. Τα οφέλη που μπορεί να πάρει ο ποδηλάτης είναι πολλά. Όσο κι αν δεν έχει υποδομή η Λάρνακα για ποδήλατα, έχει τον κατάλληλο καιρό και τα ιδανικά τοπία/μονοπάτια της φύσης. Σε μια συνέντευξη που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, σας μεταφέρουμε μέρος από όλα όσα έχουν ειπωθεί, με την βεβαιότητα πως θα κάνουμε πολλούς αναγνώστες να γίνουν σύντομα μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Λάρνακας.

Γράφουν: Ξένια Νεοφύτου και Γιώτα Δημητρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα του Ποδηλατικού Ομίλου;
Πανίκος: Ξεκινήσαμε μια ομάδα, από το γυμναστήριο. Εγώ είχα από πριν ποδήλατο και γύριζα μόνος μου. Η ιδέα άρεσε και στους άλλους στο γυμναστήριο, με τα Mountain Bikes μας ξεκινήσαμε….
Δεν είναι κάπως περιέργο να ασχολείται κάποιος με ποδήλατα σε μια πόλη χωρίς καμία υποδομή για ποδήλατα;
Δώρος: Ναι είναι. Εγώ στην αρχή, πριν φτιάξουμε τον Ποδηλατικό Όμιλο Λάρνακας πήγαινα ποδηλασία με τους Ποδηλατικούς Ομίλους Λεμεσού και Λευκωσίας. Εσωτερικά δεν υπάρχει υποδομή στην πόλη, αλλά εμείς πηγαίνουμε περιοχές περβόλια (χωριό) κτλ Τώρα όμως θα ξεκινήσουμε να κάνουμε ποδηλασία και μέσα στην πόλη για να δημιουργήσουμε και την κατάλληλη συνείδηση στους οδηγούς, αλλά και στις αρχές.
Θα μπορούσαν να κλείσουν και κάποιοι δρόμοι ένα Σαββατοκυρίακο ίσως για τα ποδήλατα….
Π Θα μπορούσε ναι!
Πόσα άτομα είσασταν αρχικά στον Όμιλο;
Π Μόνο 3-4 άτομα είμασταν αρχικά. Στη συνέχεια αυξηθήκαμε.
Αποταθήκατε καθόλου στο Δημαρχείο, στις τοπικές αρχές για κάποια στήριξη του Ομίλου;
Δ Όχι, για εμάς ήταν και είναι ένα σπορ που κάνουμε για το κέφι μας.
Π Τα Σαββατοκύριακα τα αναμένουμε πως και πως για να πάρουμε τα ποδήλατα μας να κάνουμε τις διαδρομές μας.
Τι κάνατε για να αυξήσετε τα μέλη σας;
Π Εγώ κι ο Δώρος είμαστε παλαιοί Πρόσκοποι και πέρσι το καλοκαίρι είχαμε βρεθεί σε μια κατασκήνωση και αποφασίσαμε να κάνουμε τον Όμιλο και να φτιάξουμε και μια σελίδα στο Facebook με το όνομα Podilatikos Omilos Larnacas- Larnaca Cycling Club.  Σήμερα είμαστε γύρω στα 28 άτομα. Κάθε Σαββατοκυρίακο διοργανώνουμε διαδρομές τις οποίες βγάζει ο Δώρος από το Google Earth την βάζει πάνω στην σελίδα μας στο Facebook για να ξέρουν όλοι τι διαδρομή θα κάνουμε και όποιος θέλει έρχεται.
Όταν κάποιος θέλει να γίνει μέλος τι πρέπει να κάνει;
Π Το γκρουπ είναι ανοικτό στο facebook για να γίνει όποιος θέλει μέλος. Διαδικασίες δεν υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ποδήλατο, κράνος, στολή και καλή διάθεση να έρθει στον τόπο που θα ανακοινώσουμε και να μας ακολουθήσει. Τίποτα περισσότερο.
Έχετε κάνει και ποδηλασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Λευκωσίας…
Δ Ναι, πριν δυο μήνες, τα παιδιά του Ποδηλατικού Ομίλου Λευκωσίας θα έρχονταν για μια διαδρομή στην Λάρνακα, συγκεκριμένα από Φοινικούδες στο Aldiana το ξενοδοχείο στον Μαζωτό και λάβαμε και εμείς μέρος μαζί τους. Εμείς είμασταν 6 άτομα εκείνη την μέρα. Έβρεχε, κάναμε περίπου 65 χιλιόμετρα να πάμε και να επιστρέψουμε πίσω.
Ο Δώρος θα λάβει μέρος και στο Tour Of Cyprus το οποίο διοργανώνει ο Ποδηλατικός Όμιλος Λευκωσίας….
Π Ναι είναι ένα International Tour,  τριών ημερών, που θα γίνει στην Κύπρο και κάνουμε προετοιμασία γι αυτό και εύχομαι να ακολουθήσω κι εγώ τον Δώρο.
Η Λάρνακα έχει προοπτική να γίνει φιλική πόλη προς τα ποδήλατα;
Π Είναι σημαντικό καταρχάς να καταλάβουμε πόσα οφέλη μπορούμε να πάρουμε από το ποδήλατο και ως άνθρωποι και ως τόπος. Θυμάμαι όταν είχα πάει στο Βανκούβερ στον Καναδά δυσκολευόμουν να δω αυτοκίνητο. Όλοι ήταν με τα ποδήλατα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καλό κάνει αυτό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Επίσης το μυαλό/σώμα όταν δεν του δίνεις κάτι να ασχολείται ξεκινάει και φτιάχνει τέρατα κι από εκεί ξεκινά και η κατάθλιψη. Η ποδηλασία, το χόμπι αυτό σε προστατεύει από αρνητικές σκέψεις. Καθόλου τυχαίο που οι αρχαίοι έλεγαν “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Η ποδηλασία σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα, να έχεις θετική ενέργεια.
Πολλά τα οφέλη από αυτό το χόμπι….
Δ Ναι κι ας μην ξεχνάμε και πως αυτό το χόμπι, πέρα από την άσκηση, μας δίνει την ευκαιρία να ερχόμαστε κοντά στην φύση και να βλέπουμε ομορφιές του τόπου μας, τις οποίες κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα βλέπαμε. Επίσης σε κρατά μακριά από τσιγάρο, ξενύχτι, εμείς καπνίζαμε και η ποδηλασία μας έκανε να σταματήσουμε το κάπνισμα! Η ποδηλασία είναι το ένα κομμάτι των αθλημάτων που ασχολείται το τρίαθλο, μεταξύ των Κολύμπι και τρέξιμο. Μετά το Πάσχα θα διοργανώνουμε μετά την ποδηλασία να καταλήγουμε φοινικούδες για κολύμπι και μετά τρέξιμο.
Π Ξεφεύγεις από την ρουτίνα. Εγώ περιμένω το Σαββατοκυρίακο για να πάρω το ποδήλατο μου μαζί με τους άλλους του ομίλου και να κάνουμε τις διαδρομές μας!
Η Κύπρος έχει τον κατάλληλο καιρό για ποδηλασία
Π Ναι κι αυτός είναι ο λόγος που το ξενοδοχείο Aldiana στον Μαζωτό έχει δικό του Ποδηλατικό Όμιλο για τους ένοικους του ξενοδοχείου, επειδή έρχονται πάρα πολλοί ξένοι στην Κύπρο για ποδηλασία, πολλές ομάδες λόγω του καιρού και κάνουν μεγάλες διαδρομές. Συγκεκριμένα κάνουν το μονοπάτι Ε4 που είναι περισσότερο από 700 χιλιόμετρα και κάνουν μια διαδρομή μίας βδομάδας. Ξεκινούν από το Aldiana και κάνουν γύρο της Κύπρου και καταλήγουν στο Aldiana.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μιχαηλίδου για περιστατικά κακοποίησης: Οι μαθητές έχουν σπάσει τη σιωπή τους – Παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας

Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά συμβαίνουν στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των παιδιών, ανέφερε η υπουργός Παιδείας «Τα περιστατικά κακοποίησης που φτάνουν στην Αστυνομία και

error: Content is protected !!