Ένα αστέρι στην πόλη!

Δέσποινα Κυριάκου

 “Οι Λαρνακείς είμαστε τόπακες, με την καλή έννοια”

 Σίγουρα η Λάρνακα βγάζει πολλά ταλέντα στις τέχνες. Κάποια από αυτά μάλιστα ανοίγουν φτερά τους και κάνουν καριέρα εκτός Κύπρου ενώ κάποια άλλα μένουν εδώ και παλεύουν για το όνειρο τους. Ανάμεσα στα νεαρά ταλέντα της πόλής μας και η Δέσποινα Κυριάκου. Το Skala Times συνομιλεί με την 24χρονη ηθοποιό για την πορεία της, τον κλάδο της υποκριτικής  και,  φυσικά, για την πόλη μας την Λάρνακα!

 Της Γιώτας Δημητρίου

 Δέσποινα που σπούδασες;
Έχω σπουδάσει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Γιώργου Κιμούλη στην Αθήνα και στην συνέχεια ακολούθησα σπουδές στο Salfort University, στο Μάντσεστερ, στο κλάδο μουσικοθεάτρου.

Πότε επέστρεψες στην Κύπρο.
Στις αρχές του 2009.

Από τότε που έχεις εργαστεί;
Αρχικά είχα εργαστεί σε εργαστήρια θεάτρου, μετά ως quest στις “Πατάτες Αντινακτές” του ΡΙΚ και από τα μέσα του 2010 συνεργάζομαι με το Θέατρο Σκάλα. Επίσης από το 2011 συνεργάζομαι και με τα θεατρικά σκετς του ΡΙΚ.

Κατοικείς στην όμορφη πόλη του Ζήνωνα;
Ναι, αφού εδώ μεγάλωσα, είναι η πόλη μου, ο τόπος που αγαπώ. Για να σου πω την αλήθεια, προσπάθησα να ζήσω και Λευκωσία, αλλά δεν τα κατάφερα. Μου έλειπε η μυρωδιά της θάλασσας. Νομίζω η κάθε πόλη έχει τις μυρωδιές της και όπως οι περισσότεροι Σκαλιώτες έτσι κι εγώ έχω ένα κόλλημα με την θάλασσα γενικότερα.

Σήμερα που σε βρίσκουμε;
Στο Θέατρο Σκάλα. Συνεχίζουμε τις παιδικές παραστάσεις με το έργο “Το Γαλάζιο Πουλί”. Το έργο προβάλλεται σε Δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και σε οργανωμένους φορείς. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναμιγνύονται με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες από μικρή ηλικία, για να τους καλλιεργούμε μία πολιτιστική συνείδηση. Το Θεατρο πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, μπορεί να τους ταξιδέψει και συνάμα να τους μάθει πολλά.

“Το Γαλάζιο Πουλί” τι ιστορία είναι;
Μιλά για την ευτυχία που δεν χρειάζεται να την ψάξεις, διότι η ευτυχία είναι μέσα σου. Το γαλάζιο πουλί είναι η ευτυχία και εμείς την ψάχναμε έξω, αλλά τελικά ήταν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Ακόμα και ένα φτωχό σπίτι, όταν διαθέτει αγάπη και ζεστασιά, μπορεί να είναι ευτυχισμένο.

Πως βλέπεις τα πολιστικά δρώμενα τόσο στην πόλη μας όσο και στην Κύπρο γενικότερα;
Θεωρώ ότι παραστάσεις, ιδέες, καλοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, υπάρχουν. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει (ιδιαίτερα στην πόλη μας) είναι ότι ο κόσμος δεν στηρίζει τις παραστάσεις. Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό, αλλά δεν γίνεται ένας Σκαλιώτης να μην γνωρίζει καν που βρίσκεται το Θέατρο της Πόλης του.  Το θέατρο δεν ψυχαγωγεί μόνο, αλλά μορφώνει και καλλιεργεί. Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω πως και το δικό σας διαδικτιακό περιοδικό είναι μια καλή ευκαιρία για να μπορεί ο σκαλιώτης να ενημερώνετε για τις θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη και θα αδράξω την ευκαιρία να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία. Χρειάζονται και τα εναλλακτικά ποιοτικά περιοδικά όπως το δικό σας.

Ευχαριστούμε Δέσποινα. Σήμερα τα όνειρα σου ποιά είναι;
Τα όνειρα μου είναι πολλά και ένα απο αυτά έχει πραγματοποιηθεί, το να κάνω θέατρο. Οι στόχοι μου:  μία τηλεοπτική συνεργασία, σε ένα έργο που θα με εκφράζει και θα μου δίνει την ευκαιρία να δουλέψω και τηλεοπτικά. Επίσης, μια άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι το τραγούδι. Μάλιστα πρόσφατα ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι με τον αδελφό γνωστού Έλληνα τραγουδιστή . Θα ήθελα, λοιπόν, ένας από τους στόχους μου, να μου δοθεί η ευκαιρία να τραγουδώ, σε ένα μουσικό χώρο/σκηνή στην πόλη μας, μιας και βλέπω τώρα τελευταίως να έχουμε αρκετές βραδιές με live μουσική από ταλαντούχους νέους της πόλης. Αυτό είναι πολύ καλό και αξίζει μπράβο όχι μόνο στα παιδιά που τραγουδούν αλλά και στους ιδιοκτήτες χώρων που τους δίνουν την ευκαιρία.

Σήμερα τι πιστεύεις ότι λείπει από την Λάρνακα;
Τι ερώτηση κι αυτή! Λοιπούν πολλά. Ως επι το πλείστο πολιτιστικά. Αφού υπάρχει κόσμος με ταλέντο στις τέχνες είναι καιρός να δούμε να συμβαίνουν πράγματα από τον κόσμο της πόλης. Εκδηλώσεις με ταλέντα της πόλης και φυσικά χρειάζεται η στήριξη του κόσμου για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολιτισμό στην πόλη μας. Νομίζω πως αν γίνουν συστηματικές προσπάθειες ο κόσμος θα το εκτιμήσει και σιγά σιγά ίσως κάνει μια στροφή στις τέχνες.

Τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός;
Σημαίνει να διαβάζεις, να είσαι σε ένα συνεχή αγώνα με τον ίδιο σου τον εαυτό, να αναμένεις πάνω από το τηλέφωνο για μια επαγγελματική πρόταση, να σε ρωτούν “τι δουλειά κάνεις” και στην απάντηση “ηθοποιός” να έρχεσε αντιμέτωπος είτε με ειρωνικά βλέμματα, είτε με ερωτήσεις τύπου “δηλαδή κάνεις ταινίες;” Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρόκειται ούτε για εύκολο, ούτε για απλό επάγγελμα. Νομίζω όμως πως επειδή αγαπώ αυτό που κάνω κι επειδή από μωρό αυτό ήθελα να γίνω, έχω δυνάμεις μέσα μου και μπορώ να στέκομαι στα δύσκολα και να μην λυγίζω.

Την Κυπριακή τηλεόραση πως την βλέπεις;
Χμ….Νομίζω καλύτερα να μην απαντήσω σε αυτό, διότι είμαι πολύ καινούρια στο χώρο για να μπορώ να κάνω κρίτικη. Θα σου πω μόνο πως γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες και όπως προανάφερα υπάρχουν ταλέντα.

Στην Λάρνακα τι θα ήθελες να δεις;
Τον κόσμο να ξεκινά να εκτιμά τα καλά της πόλης μας, να σταματήσει να κατηγορεί την πόλη και να κοιτάξει ο καθένας μας τι μπορεί να κάνει για να προσφέρει σε αυτή την πόλη, που τυχάνει να είναι η δικιά μας πόλη. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Είμαι αισιόδοξη, πιστεύω πως καταβάθος οι περισσότεροι Λαρνακείς είμαστε τόπακες, με την καλή βέβαια έννοια! Επίσης, θα ήθελα την Λάρνακα να την δω να έρχεται να μας στηρίξει στο θέατρο!

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “Ένα αστέρι στην πόλη!”

  1. Ena apo ta kalitera paidia me ithos kai aksioprepeia !!!!!!
    KAI TALENTARAAAAAAAA!!!!!!!Despoinio mou TA KALITERA SOU EYXOMAI OLOPSIXA!!!!!!!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!