Book for Thought! “Το νήμα και η Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων”

                                                               

 Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου
(Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου bibliocosmos)
 Codrington 5 καταστήματα 3-4, 6022 Λάρνακα
Tηλ/Φαξ : (00357) 24665792
Email: bibliocosmos@cytanet.com.cy

“Το νήμα” και η “Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων”….Δύο συγγενικά  βιβλία!

  “Το νήμα” (βιβλίο μυθιστόρημα)
Το καινούριο μυθιστόρημα της Victoria Hislop,  “Το νήμα”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχει γίνει -όπως ήταν αναμενόμενο-  ένα από τα πιό δημοφιλή best-seller μυθιστορήματα. Άτομα που λάτρεψαν τα προηγούμενά της βιβλία – “Το νησί”, και “Ο γυρισμός’”- σίγουρα θα αγαπήσουν την νέα ιστορία που μας παρουσιάζει η συγγραφέας. Γι ακόμη μια φορά η Hislop συνεχίζει την πετυχημένη της συνταγή βασίζοντας τον νέο της μυθιστόρημα και πάλι στην Ελλάδα, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα ταξίδι από το 1917 μέχρι το 1970 μας παρουσιάζει τους χαρακτήρες του βιβλίου μέσα από τις διάφορες περιόδους της ιστορικής αυτής πόλης (κατοχή, εμφύλιος, ανταλλαγή πληθυσμών κ. ά).  Εκδίδοντας το βιβλίο αυτό, η Hislop μας παρουσιάζει την έρευνα που έκανε για την Θεσσαλονίκη με μυθιστορηματικό τρόπο, κάτι το οποίο μας δείχνει πόσο έχει αγαπήσει την χώρα αυτή αφού κατ΄ επανάληψη βασίζει τις μυθιστορίες της στην Ελλάδα. Προσπαθεί μέσω των ερευνών της να μας παρουσιάσει μια ανθρώπινη ιστορία, έστω φανταστική, χρησιμοποιώντας αληθινά γεγονότα, κάτι το οποίο βοηθά και το κοινό να ταυτιστεί με την ιστορία της.

 

“Θεσσαλονίκη – Πόλη των φαντασμάτων” (Ιστορικό βιβλίο)
Μ΄αφορμή την έκδοση του΄βιβλίου “Το νήμα”, αναφέρω εδώ μια από τις πηγές της έμπνευσης της Hislop, όπως έχει πεί και η ίδια σε συνέντευξή της: το εξαιρετικό βιβλίο του φιλέλληνα συγγραφέα Mark Mazower “Θεσσαλονίκη Πόλη των φαντασμάτων”.
Το βιβλίο περιγράφει την περίοδο 1430-1950 και παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα ιστορία της πόλης:  μετακινήσεις πληθυσμών, χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους που βρίσκουν καταφύγιο στην άλλωτε οθωμανική και χριστιανική μητρόπολη.  Για τους λάτρεις των ιστορικών βιβλίων: θα σας προσφέρει όλες τις γνώσεις που αναζητάτε για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της σημαντικής πόλης.  Έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, οι οποίες ασχολουνται επί το πλείστο με ιστορικά και ποιοτικά βιβλία.  O Mark Mazower είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.  Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή σας.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!