Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Για την πόλη που κοιμάται!”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

Για την πόλη που κοιμάται!

Με κουράζουν οι μεμψιμοιρίες και τα παράπονα. “Τούτη η πόλη κοιμάται. Δεν έχουμε τίποτα”. Με ενοχλούν οι άνθρωποι που βλέπουν μόνο ασχήμια στην Λάρνακα ή την υποτιμούν. Όταν πρόκειται για μη σκαλιώτες δεν ασχολούμαι, άστους να λένε. Αλλά, όταν ακούω σκαλιώτες να λένε διάφορα κατά της πόλης, τότε  “τα παίρνω στο κρανίο” που λένε και οι καλαμαράδες.
Δεν εθελοτυφλώ, ούτε ζω σε ροζ συννεφάκια, βλέπω τις αδυναμίες που έχει η πόλη μου, ξέρω τα κακώς έχοντα. Αλλά την ίδια ώρα βλέπω και τις ομορφιές της και στο κάτω κάτω “ρε αδελφέ” (που λέει και ο Κανάκης) αυτή είναι η πόλη μου. Με μεγάλωσε, την γεύτηκα γουλιά γουλιά (τόσα χρόνια ΣΚΟ, Τένις, φροντιστήρια, σχολεία, ένα πατρικό στον Πρόδρομο, δεκαπέντε  λεπτά, με τα πόδια, απο τις φοινικούδες). Την αγαπώ! Να πεις πως δεν ταξίδεψα και δεν είδα άλλες πόλεις; Δόξα τον Θεό! Παντού σχεδόν Ευρώπη, Νέα Υόρκη 5-6 φορές, 2 φορές Λος Άντζελες και μία φορά Ορλάντο. Ωραίες οι γειτονιές του κόσμου, να τις περπατείς για το μεγάλωμα του μυαλού και του πνεύματος σου. Μα για το μεγάλωμα της ψυχής περπατάς πάντα σε γνώριμα μέρη που είναι δεμένα μαζί της (της ψυχής καλέ!)
Όλοι αυτοί που επιμένουν πως η πόλη “δεν έχει υπόθεση” (πόση αρνητικότητα Θεέ μου!) ας αναλογιστούν: αυτοί τι έκαναν για να αλλάξει η πόλη; Ποιο λιθαράκι έβαλαν για να γίνουν έργα; Να γίνει κάτι ωραίο; Να αλλάξει κάτι;
Υπάρχουν πολλοί που νοιάζονται για την Λάρνακα φαινομενικά. Το κάνουν για ένα τίτλο, για ένα συμφέρον, ενίοτε και για να ακουστεί το όνομα τους. (Το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξα κανείς). Good luck to them! Όταν αποκτήσουν ζωή, μας ειδοποιούν.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που νοιάζονται αληθινά και όταν τους δοθεί η ευκαιρία το δείχνουν. Όταν το 2008 αποφασίσαμε να φτιάξουμε το LCA (Larnaka Contemporary Art) με σκοπό η ομάδα του LCA να αλλάξει κάτι στην πόλη, να βάλει ένα λιθαράκι να ομορφύνει η πόλη πολιτιστικά, αρκετοί καλλιτέχνες της πόλης, αλλά και φίλοι είπαν “ναι, ας κάνουμε κάτι, ας προσπαθήσουμε”.  Χωρίς κανένα συμφέρον. Αλέξανδρος Κ., Σαββίνος Π., Κωνστανίνος Π, Αθηνά Φ., Μαρία Φ., Αχιλλέας Α., Πάρης Δ., Γιώργος Σ., μια λίστα με 20 περίπου άτομα, καλλιτέχνες και μη. Με ένα κοινό χαρακτηριστικό: αγάπη για την πόλη.Τελικα ένα χρόνο κράτησε το LCA διότι είμασταν πρωτάρηδες στις οργανώσεις. Βασικά δεν είχαμε στρατηγική και πλάνο, σαν τον Μουρίνιο!
Εν πάσει περιπτώση, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη Λάρνακα, που θέλουν να προσπαθήσουν να την κάνουν πιο όμορφη κι αυτό είναι μια ελπίδα.
Δεν ξέρω αν ήταν πιο όμορφη η πόλη πριν 15-20 χρόνια. Δεν ξέρω αν τα χρόνια τελικά την εξέλιξαν μεν, την έκαναν απρόσωπη δε. Αλλά ξέρω, πως οι μεμψιμοιρίες και τα παράπονα σίγουρα δεν την κάνουν καλύτερη.
Μόνο τα έργα. Μόνο η αγάπη. Μόνο αυτά μπορούν να την κάνουν ομορφότερη.
Και όταν αυτή είναι όμορφη, είναι όμορφος και ο κόσμος μας. Γιατί εδώ ζούμε. Τούτη είναι η πόλη μας.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου ΔΗΣΥ κ. Ονούφριου Κουλλά για ρύθμιση οφειλών των προσφύγων και υποβοήθηση απεγκλωβισμού των εγγυητών

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε ένα θέμα που εγγράψαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός: την επαναπροκήρυξη του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών των προσφύγων έτσι ώστε

error: Content is protected !!